28 januari 2022

5 dingen die je moet weten over Paarden

Paarden zijn een edel dieren ras en daarom een speciaal diersoort op zichzelf. Als je nog nooit hebt paard gereden dan kan je je hele leven nog spenderen aan het leren en het onderzoeken van paarden en paardrijden. In dit artikel vertellen wij je vijf interessante feiten over paarden. Deze feiten hebben wij gekregen van ponykamp de burght.

  1. Een paard slaapt staand. Dit doen zij doordat liggend de bloedsomloop wordt afgekneld in de benen, waarna zij hun benen verliezen en doodgaan. Benen zijn essentieel voor paarden en andere soortgelijke dieren (denk bijvoorbeeld aan koeien die ook continu moeten staan).
  2. Een paard kan niet boeren. Dat lees je goed, paarden boeren niet (niet zoals mensen in ieder geval). Dit komt doordat zij niet ademenen door hun mond, overgeven kan dus ook niet. Niet zoals koeien en geiten kunnen paarden niet herkauwen, dit komt doordat hun spijsverteringsweg maar een weg gaat. Het spijsverteringsstelsel van het paard is echter wel efficiënt, waardoor ze taaie voedingsmiddelen met veel vezels goed kunnen opnemen in hun dieet.
  3. De leeftijd van een paard bepaal je door middel van hun tanden. Daarom hebben paarden altijd een goed tandheelkundige nodig die is gespecialiseerd in paarden tanden. Het kan namelijk voorkomen dat een paard langer leeft dan de tanden die hij heeft. Daarom is het extra belangrijk om hier goede zorg aan te verlenen. Let op dat het bepalen van de leeftijd van een paard op basis van hun tanden nooit nauwkeurig zal zijn.
  4. Paarden kunnen ouder worden dan dertig jaar. Dit is dan ook de meest voorkomende vraag over paarden: ‘hoelang leven zij?’. Het antwoord verrast meeste mensen vaak. Met goede kennis over de voeding, verzorging en geneeskunde van een paard kan een paard goed oud worden. Door de voortgang in het vak is de levensduur van het paard ook gestegen, net zoals bij de mens.
  5. Het meest bekende ras is de American Quarter, dit ras wordt gewaardeerd door ruiters over de hele wereld, ervaren of beginnend een Amerikaans Quarter paard is een goed ras voor iedereen (Bron: https://www.deburght.nl/).