28 januari 2022
bamboe sokken

Dieren in nood: 5 zeldzame bedreigde diersoorten

Het is een trieste constatering, maar door toedoen van de mens verdwijnen er dagelijks diersoorten van onze planeet. Onze CO2-uitstoot veroorzaakt klimaatverandering, waardoor pooldieren geen leefruimte meer hebben. Op andere beesten wordt tegen de wet gejaagd, terwijl weer andere dieren door het kappen van bossen geen eten meer hebben. Iets om bij stil te staan en daarom hebben we in dit artikel vijf diersoorten op een rijtje gezet die op het moment van schrijven met uitsterven bedreigd worden.

Gelukkig niet meer: de panda!

Maar laten we beginnen met goed nieuws. Lange tijd stond de panda steevast bovenaan dit soort lijstjes, maar dat is gelukkig niet meer het geval. De Chinese overheid heeft in de afgelopen decennia namelijk de nodige beschermingsmaatregelen getroffen, die hun vruchten hebben afgeworpen. Zo wordt er geen bamboe meer gekapt wat door de panda’s gegeten wordt. De bamboe die we bijvoorbeeld gebruiken voor bamboe sokken is een ander soort bamboe, dat niet binnen het dieet van de panda valt. Overigens is de panda wel nog steeds een kwetsbare diersoort, waarvan de ontwikkeling goed gemonitord moet blijven worden.

Het schubdier

De panda komt in het wild uitsluitend in China voor. En andere Aziatische diersoort, die grotendeels in China woont en met uitsterven bedreigd wordt, is het schubdier. Dit beest wordt ook wel pangolin genoemd en is onder stropers erg populair. Het vlees van het dier wordt in China beschouwd als delicatesse en veel verhandeld op (illegale) markten. Het gerucht ging dat het coronavirus Covid-19 mogelijk afkomstig was van zo’n schubdier.

De Californische bruinvis

De Californische bruinvis is de kleinste walvissoort die er bestaat en is op het moment het zeldzaamste zoogdier ter wereld. Naar verluidt zwemmen er in de Atlantische en Stille Oceaan nog slechts zo’n zestig rond. Ze worden vaak het slachtoffer van illegale visserij in de wateren rondom Mexico.

De Bengaalse gier

Ook (roof)vogels kunnen – vanzelfsprekend – met uitsterven bedreigd worden. De Bengaalse gier is er hier eentje van. Het beest komt vooral voor in India en leeft van het vlees van dode dieren. De ontzettende slechte, giftige lucht in zijn leefgebied is de reden van zijn bedreigde status.

Het Amoerluipaard

De laatste bedreigde diersoort die we willen behandelen is het Amoerluipaard. Zijn naam heeft hij te danken aan de rivier de Amoer, die door zijn leefgebied stroomt. Dit luipaard, dat bijna 60 kilometer per uur kan rennen en meer dan zes meter ver kan springen, leeft alleen nog in een klein gedeelte van Oost-Rusland. In China en Noord-Korea is het beest inmiddels uitgestorven. Ontbossing en de jacht, in verband met de zeldzame en daarmee kostbare pels, zijn hier debet aan.