30 november 2021

Dit zijn de voordelen van de eikenprocessierups preventief bestrijden

De eikenprocessierups vormt elk jaar weer een grote bedreiging voor het welzijn van de natuur, de gezondheid van jou en de gezondheid van jouw huisdier. De nare rupsjes met hun beruchte brandharen veroorzaken veel overlast voor mens en dier en kunnen ook in de natuur veel schade aanrichten. Om deze overlast zoveel mogelijk te beperken is het aan te raden de eikenprocessierups zo vroeg mogelijk in het seizoen te bestrijden. Preventieve bestrijding van de eikenprocessierups zorgt ervoor dat de rupsjes nog vóór ze brandharen kunnen ontwikkelen verdwijnen. Wij hebben de voordelen van de eikenprocessierups preventief bestrijden voor je op een rijtje gezet.

De voordelen voor de gezondheid van de mens

De eikenprocessierups kan voor een scala aan klachten zorgen. De meest bekende klachten zijn huid irritatie en rode en gezwollen ogen, maar de klachten kunnen ook op een verkoudheid lijken. Zo kan de eikenprocessierups een loopneus, kortademigheid, moeite met slikken, een kriebel in de keel en een vervelende hoest veroorzaken. In extreme gevallen kunnen ze zelfs duizeligheid, overgeven en koorts teweegbrengen. Helaas kunnen de brandhaartjes van een dode eikenprocessierups ook voor overlast zorgen. Deze rupsen later in het seizoen bestrijden heeft dus minder effect, tenzij de nesten echt weggezogen of weggebrand worden. Door de eikenprocessierups nog vóór het brandhaartjesstadium te bestrijden, ontwikkelen minder rupsen deze vervelende haartjes en is de periode van overlast korter en minder heftig.

De voordelen voor de gezondheid van jouw huisdier

Niet alleen mensen hebben last van de eikenprocessierups, ook jouw huisdieren kunnen klachten krijgen van deze vervelende rups. Omdat bij bepaalde huisdieren, zoals bijvoorbeeld honden, het binnenhouden van de dieren niet mogelijk is, is het ook voor jouw trouwe viervoeter belangrijk dat de eikenprocessierups zo vroeg mogelijk in het seizoen wordt bestreden. Hierdoor ondervinden zo min mogelijk klachten. Naast honden is het ook voor paardeneigenaren raadzaam om hun eikenbomen al vroeg in het seizoen te laten controleren en eventueel behandelen. Paarden kunnen heel ziek worden van de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Door de bomen op tijd te behandelen kan dit voorkomen worden en gaat jouw paard gezond de zomer in.

De voordelen voor de natuur

Ook de natuur ondervindt veel overlast aan de eikenprocessierups. De rupsen vreten hele eikenbomen kaal, waardoor andere dieren deze bomen niet meer kunnen gebruiken als schuilplaats, woonplaats of plaats om een nest te bouwen. De eikenprocessierups preventief bestrijden zorgt ervoor dat de eikenbomen niet langer worden kaalgevreten. Daarnaast zijn er minde rupsen die zich ontpoppen tot vlinders en kunnen deze vlinders zich minder goed voortplanten. Hierdoor is ook de overlast van het volgende jaar beperkt en krijgen eikenbomen een kans om zich te herstellen.