28 januari 2022

Het bestrijden van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups: een aantal jaren geleden leek hij er ‘ineens’ te zijn. Maar waar komt dit beestje ineens vandaan en waarom hebben mensen zoveel last van deze rups? In dit artikel probeer ik daar antwoord op te geven. Daarnaast vertel ik je wat je zelf kunt doen om zo min mogelijk last te krijgen van de eikenprocessierups. Lees vooral verder!

Een heuze plaag

Sinds enkele jaren is het aantal eikenprocessierupsen in Nederland explosief gestegen. De eikenprocessierups is een vlinder die van nature voorkomt in Azië en Zuid- en Centraal-Europa. Door de klimaatverandering voelt het beestje zich echter ook steeds meer thuis in landen als België, Duitsland en met name Nederland. Uit metingen is zelfs gebleken dat het aantal processierupsen in 2019 is verdriedubbeld ten opzichte van voorgaande jaren en het is niet denkbaar dat het beestje de komende jaren zal verdwijnen.

Het is inmiddels een herkenbaar beeld geworden: aan het eind van de lente en in de zomer zie je veel bomen met waarschuwingslinten eromheen. In deze bomen zijn de eikenprocessierupsen gesignaleerd. De waarschuwingslinten zijn niet voor niets geplaatst, want als je te dichtbij komt kunnen de rupsen voor een hoop vervelende klachten zorgen. Dit komt door de brandhaartjes van de rups: deze zweven door de lucht en kunnen problemen veroorzaken met de huid, ogen en ook de luchtwegen.

Wat te doen tegen de eigenproccessierups?

Heb je zelf een eik in de tuin die besmet is met de eikenprocessierups? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen en een professionele bestrijder in te schakelen. De processierups bestrijden is een gespecialiseerde klus die grondig moet worden uitgevoerd. Bevindt de besmette boom zich op openbare grond? Maak dan melding bij de gemeente.

Om klachten van de processierups te voorkomen, is het verstandig om uit de buurt te blijven van besmette bomen. Mocht je toch in een gebied komen waar zich besmette bomen bevinden? Probeer je ogen en huid dan zoveel mogelijk te bedekken. Heb je een hond? Pas dan goed op, want ook honden kunnen last krijgen van de eikenprocessierups. Probeer je hond uit de buurt te houden van bomen die met de rups besmet zijn.

Heb je een besmette eik in de tuin staan en ben je op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf om dit probleem snel en grondig aan te pakken? Neem dan eens een kijkje op www.bestrijdingsdienst.nl.