28 januari 2022

Hoe leeft een rat?

Ratten zijn een veel voorkomend ongedierte. Althans de mens ziet het als ongedierte, maar de meeste mensen weten helemaal niet wat een rat doet. In dit artikel krijg je meer informatie over de leefwijze van de rat. Mocht je toch van je ongedierte in Breda af willen, ga dan op zoek naar een ongediertebestrijder die een diploma heeft. Zo voorkom je namelijk schade aan andere dieren of het milieu. 

Leefgebied

Ratten komen bijna overal op de wereld voor, alleen niet op antarctica, de noordpoolcirkel, een paar eilanden en hoog in de bergen. Oorspronkelijk komt de rat uit Oost-Azië, in de middeleeuwen heeft de rat zich in kleine aantallen naar europa verspreidt. Daarna heeft hij zich via handelsroutes over de hele wereld verspreid. 

Ratten voelen zich thuis in vochtige en niet al te warme omgeving, vooral in de buurt van de mens. Ratten leven niet alleen in steden, maar ook op het platteland; ze verblijven dan vaak in de buurt van vee. Ratten zijn altijd op zoek naar eten en eten alles, ze kunnen zelfs andere ratten eten. Dus als je afval buiten laat rondslingeren trekt dit ratten aan. 

Nachtdier

Ratten leven s’nachts en kunnen wel vier kilometer per dag afleggen. Een rat op het platteland loopt veel meer dan een rat in de stad, op het platteland is namelijk meer ruimte tussen de voedselbronnen.  Een vrouwtje kan in een jaar wel tweeduizend nakomelingen krijgen, doordat een rat wel twintig jongen per keer kan krijgen en deze jongen snel geslachtsrijp worden.