30 november 2021
hondenverzorging

Hoe verzorg je een hond op een goede manier?

Honden zijn net als mensen. Door ze goed te verzorgen kun je ervoor zorgen dat je meer van je dier kunt genieten. Ook vergroot je de kans dat je dier ouder wordt. In dit artikel ga ik enkele tips aan je geven over hondenverzorging.

Voeding van de hond

Honden hebben bepaalde voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Je kan denken aan de volgende soorten hondenvoeding: droogvoer (brokken), dinervoer (kun je aanlengen met water), voer uit blik, ingevroren vlees, puur vlees of een complete maaltijd. Er is veel verschillende voeding op de markt voor honden. Je hebt hele dure voeding en redelijk goedkope. Belangrijk is om op de ingrediënten te letten en niet op de prijs. Een hond eet van alles, maar niet in al het eten zit de juiste voeding.

Inspanning leveren

Een hond heeft inspanning nodig. Hij moet z’n ei kwijt kunnen. Het is wel per leeftijd verschillend hoeveel inspanning een hond kan leveren. Als je weinig ervaring hebt met honden dan is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan en te vragen hoeveel inspanning jouw hond per dag nodig heeft. Het is wel belangrijk voor de ontwikkeling en het humeur van de hond om te bewegen. Zorg er daarom voor dat je elke dag daar vaste momenten voor inplant.

Geef een hond rust

Honden hebben na een dag spelen, rennen en rondlopen behoefte aan rustmomenten. Na het eten vinden ze het ook altijd fijn om even te rusten. Het is belangrijk dat een hond kan slapen in een rustige omgeving. Gebeurt dit niet dan kan hij niet diep slapen en krijg je een humeurige hond die boos kan worden. Ook kan een hond onzeker of neurotisch worden als hij slecht slaapt.

Uitlaten

Elke hond heeft behoefte aan beweging. Sommige honden willen het liefst zo vaak mogelijk uitgelaten worden. Andere honden vinden het al prima als ze één keer worden uitgelaten. Gemiddeld gezien is het belangrijk om tenminste je hond 2 keer uit te laten per dag. Het beste is het om je hond 3 of 4 keer uit te laten.