30 november 2021
Dierenkliniek in Utrecht

Let op het gewicht van jouw hond

Natuurlijk, je bent stapelgek op jouw huisdier. We houden van onze huisdieren zoals ze zijn. Daardoor zien we ook sommige gebreken door de vingers. Is jouw hond een beetje mollig? Geen probleem. Het is geen stijlicoon. Maar toch vragen we je om op te letten. Niet iedere hond is bestand tegen overgewicht. Het hangt af van het ras hond, de leeftijd en de individuele conditie van de hond. Ben je er niet zeker over? Neem dan contact op met een dierenarts. Ben jij opzoek naar een dierenkliniek in Utrecht? Dan is Dierenkliniek Vossegat er voor jou. Onderstaand geven we je enkele tips hoe en waar je op moet letten bij het op gewicht krijgen van jouw huisdier.

1: Hoe ziet de hond eruit

Een eerst eikpunt. Hoe ziet de hond er nu uit? Heb je het gevoel dat hij de afgelopen tijd veel is aangekomen? De meest simpele manier om dit te monitoren is door de hond frequent te wegen. Online zijn meerdere (gemiddelde) statistieken te vinden met het gewicht van jouw hond en zijn ras.

2. Dieetvoer

Heb je opgemerkt dat jouw hond toch aan de zware kant is? Neem dan zelf niet direct stappen. Ga eerst naar de dierenarts. De dierenarts kan met zekerheid bepalen of jouw waarneming juist is en de hond daadwerkelijk aan overgewicht lijdt. Direct kan er actie ondernomen worden.

De dierenarts kan speciale voeding voorschrijven. Het zogeheten dieetvoeding. Dieetvoeding bevat minder vet, maar meer eiwitten en plantaardige vezels. Daarnaast wordt het veelal gemaakt van vlees met een laag caloriegehalte. Denk hierbij aan kalkoen, lam of konijn. Schrik niet als jouw hond de dieetvoeding niet eet. Zorg voor een goede overgang, zodat het verschil niet te groot is.

3. Train de hond

De volgende manier om jouw hond weer in vorm te krijgen is door hem te trainen. Of beter gezegd; meer beweging. Stem de beweging goed af op wat jouw hond leuk vindt. Houdt de hond van een bal vangen? Ga er dan vaak op uit en gooi de bal. De afstand kun je beetje bij beetje verlengen. Maar ook graven op het strand, zwemmen of springen zijn activiteiten die perfect zijn om jouw huisdier af te laten vallen. En ook nog geen gezonder te krijgen.

Volg adviezen

Het allerbelangrijkste is dat de aanbevelingen van de dierenarts worden opgevolgd. Geef niet zomaar je huisdier dieetvoer of laat hem intensief ‘sporten’. Dit kan zelfs de gezondheid van jouw hond verslechteren.