28 januari 2022
paarden voer

Op zoek naar geschikte voeding en supplementen voor paarden? Lees deze tips!

Als je de eigenaar bent van een of meerdere paarden of pony’s, dan heb je er een flinke taak aan om deze dieren telkens weer van de juiste voeding te voorzien. Het is evenwel belangrijk dat je deze taak serieus opvat, want het voedsel heeft een enorme invloed op de gezondheid van je paarden. Het opdoen van de juiste kennis en informatie is hierbij zeer relevant. Op basis van deze kennis wordt het immers een stuk makkelijker om de juiste keuzes te maken. Hieronder lees je daarom stapsgewijs uit welke elementen het totale paarden voer zoal dient te bestaan. Ook supplementen kunnen hierbij een rol spelen. 

Ruwvoer

Zoals je misschien weet hebben paarden een enorme behoefte aan grote hoeveelheden vezels. Zonder voldoende vezels zouden paarden zich namelijk futloos en ongelukkig voelen. Hierom is het essentieel je elk paar voldoende ruwvoer te laten eten. Het is dan vrij gebruikelijk om voor gedroogd ruwvoer te gaan. Het gewicht, het geslacht en de leeftijd van het paard bepalen welke soort ruwvoer het best bij het paard past.

paarden voer

Formule

Hoe belangrijk vezels ook zijn voor paarden, op basis van alleen het vezelrijke ruwvoer kan een paard natuurlijk niet gezond door het leven gaan. Het ruwvoer dient dan ook te worden aangevuld met voedsel dat in het bijzonder rijk is aan onder meer aminozuren, gezonde vetzuren, vitaminen en mineralen. Gelukkig zijn er kwalitatief uitstekende formules te verkrijgen waar ontzettend veel van deze essentiële bouwstoffen in zitten. Nemen je paarden telkens voldoende van deze formule, dan is de kans zeer klein dat je paarden met tekorten aan de aanwezige bouwstoffen zullen kampen.

Natrium

Met alleen ruwvoer en de formule ben je er nog altijd niet. Paarden hebben namelijk ook een grote behoefte aan zout en vooral natrium. Deze elementen zijn nodig om het vocht vanuit de darmen op de juiste wijze op te nemen. Dit bevordert de algehele gezondheid van het paard en ook draagt dit bij aan de meest ideale textuur van de latere mest. Gunstig aan dit verhaal is dat je simpelweg zelf wat natriumrijk keukenzout kunt toevoegen aan het basisvoedsel. In principe zou dit voldoende moeten zijn.

Welke aanvullingen zijn verder nog nodig?

Als je je paarden consequent genoeg van het ruwvoer en de formule geeft en je voegt telkens wat geschikt keukenzout toe, dan ben je al een heel eind op weg. Echter krijgen je paarden hiermee nog net niet alle benodigde mineralen en vitaminen voldoende binnen. Om ervoor te zorgen dat je paard nergens een tekort van oploopt is het raadzaam om voor paardensupplementen te gaan.

Welke supplementen je precies nodig zult hebben valt op voorhand niet met totale zekerheid te zeggen. Dit hangt immers met name af van de formule die je gebruikt. Bestudeer dus goed de lijst van ingrediënten van de formule en stel vervolgens vast welke vitaminen en mineralen er wel en niet in zijn opgenomen. De bouwstoffen die je niet in de ingrediëntenlijst ziet staan zou je dan door middel van supplementen kunnen toedienen aan je paard.