30 november 2021
Rhodesian Ridgeback hond

Rhodesian ridgeback hond

De Rhodesian ridgeback hond word ook wel pronkrug, rifrug of leeuwhond genoemd. De naam ridgeback heeft dit ras te danken aan de zo kenmerkende streep op zijn rug. Midden op de rug groeien in een streep van 5 cm. breed, tegengestelde haren van de vacht in een rechte streep. Ook pronkrug is hiervan afgeleid. De pronkrug wordt ook wel leeuwhond genoemd. Deze naam heeft te maken met verhalen die ver in het verleden liggen. De Rhodesian ridgeback hond heeft zijn roots liggen in het vroegere Rhodesië (Zimbabwe) Afrika. Deze hond leefde bij stammen in de heuvels en bossen van Afrika en beschermde zijn mensen met vuur. Ook de leeuw probeerde wel eens een kampement binnen te dringen. Deze werd resoluut door de ridgeback verjaagd. Vandaar dat dit ras ook wel leeuwhond wordt genoemd.

Rhodesian Ridgeback hond

Kenmerken van de pronkrug

Deze ondeugende, intelligente, loyale, maar ook koppige hond is gefokt om op jacht te gaan en huis en haard te verdedigen. Deze hond is gereserveerd tegenover vreemden maar zal ze nooit agressief benaderen. Na een aantal ontmoetingen kunnen buitenstaanders zelfs bevriend met ze raken. Het symmetrisch silhouet oogt slank en gespierd. De vacht is glanzend, rood of geelachtig van kleur en het haar is dik en staat dicht op elkaar. Een wollige vacht is not done.
Het gewicht van een vrouwelijk exemplaar kan 34 kilo zijn. Een reu weegt al snel 41 kilo.

Rhodesian Ridgeback hond

Aanschaf van de Ridgeback

Wanneer je een ridgback aanschaft, heb je een goede keus gemaakt. Deze hond is een volwaardig gezinslid wat goed met kinderen en andere dieren overweg kan. Hij zal zijn gezin ten alle tijde, met hartstocht bewaken. Deze hond heeft een pittig karakter dus wel de vaste hand van de baas nodig. Ja is ja en nee is nee.
Houd er ook rekening mee, dat deze hond niet van de regen en kou is. Het liefst zit ie in de wintermaanden lekker dicht bij de kachel. Waarschijnlijk heeft ie dat overgehouden aan zijn afkomst. Als oplossing wordt een lekker warm hondendekje over zijn ridgeback gewaardeerd. Kijk voor alle karaktertrekken, opvoeding en meer wetenswaardigheden op de website rhodesianridgeback.nl.